Thursday, February 21, 2008

Salvati animalele, omorati oamenii

De ceva vreme incepusem sa ascult si radio in timp ce ma deplasam zilnic la serviciu. Si cum trebuia ca acel post de radio sa aiba un semmal mai mult decat bun, am ajuns sa ascult KissFM si ai lor carcotasi.

Dupa vreo 2 saptamani de carcoteala, am ajuns la concluzia ca acesti doi baietasi valoreaza mai mult ca si imagine decat sunt ei in stare sa scoata materiale bune. Nu am aflat nimic nou din ce povesteau ei, si mai rau, nu aveau pareri personale si constructive. Ei, in emisiunea lor, nu fac altceva decat sa citeasca ziarele pentru cei care nu au timp de asta si sa mai primeasca vreo cateva telefoane cu parerile ascultatorilor.

Dar ei nu au nici o parere. Ei nu expun nimic, nu sunt frustrati ci doar persifleaza si mistocaresc.

De aceea, am cautat alt post de radio. Si am ajuns la Radio Guerilla.
Si aici tot doi baieti sunt: Mihai Dobrovolschi si Vlad Craioveanu.
Insa, ei nu fac doar sa citeasca ziarele. De fapt, nici nu stiu daca au citit vreodata ziarele. Doar cate un titlu, doua pe emisiune. Iar apoi isi expune fiecare parerea. Atat cat de dezaxata o poate permite emisia libera.

Dezaxata, in sensul bun al cuvantului. O sa intelegeti voi de ce. Sau poate ca nu. Mai reflectati.

Astazi, Craioveanu (cred ca el era) spunea despre un priten de-al lui care face parte dintr-o organizatie care se ocupa cu recuperarea/salvarea/ingrijirea animalelor abandonate sau maltratate.
De curand, opinia publica (2, 3 oameni, cei care nu au prea multa putere pentru a face ceva bine) a luat cunostiinta cu faptul ca tiganii isi infometeaza caii. Ii lasa toata iarna legati cine stie pe unde prin grajduri sau prin curti sau chiar in mijlocul campului, pentru ca nu au ce sa le dea sa manance sau ii costa prea mult.

Decat sa vanda calul, il pune la pastrare, ca sa zic asa, si daca supravietuieste iernii, il pune din nou la treaba.
Ca si cum ar fii un obiect, de exemplu un pix. Ai nevoie de pix, il iei de pe masa, scrii cu el cat ai de scris si apoi il pui din nou pe masa, fara sa te mai gandesti ca trebuie sa il alimentezi si pe el cu o pasta de scris, ceva. Fara sa mai ai grija de carcasa lui, il trantesti neglijent, il arunci cum ai chef.

Cam asa fac acesti minunati conlocuitori, mancat'as.

Din spusele lui Craioveanu, acel prieten de-al lui a avut ghinionul/norocul sa intalneasca pe o strada, doi tigani care bateau un cal, aproape sa il omoare.
Sper ca va mai aduceti aminte de stirea difuzata la ProTV acum ceva timp, cu acel calut accidentat care avea picioarele rupte. Daca nu va mai aduceti aminte si "vai, mi s-a facut rau, nu vreau sa ma gandesc la asa ceva", ete, aflati dragilor ca viata nu e roz. E chiar de cacat.

Cam asa era situatia si aici. Sunandu-l speriat pe Vlad si spunandu-i ca nu are cum sa ajute calul in momentele alea, i-a cerut o parere. Iar Craioveanu i-a facut rost de numarul de telefon al campaniei ProTV de salvare a animalelor iar echipa s-a deplasat in timp util si totul s-a rezolvat cu bine.

De data asta. In cazul asta. De care am aflat intamplator, ascultand un radio pe care lumea nu il considera in trend. Sper sa ma insel, iar voua, celor de la radio, va prezint scuzele mele si urarile de si mai bine.

Cazuri de genul asta nu se intampla numai in comunitatea rromilor, se intampla oriunde, oricand. Tiganii sunt rai, nepasatori, ignoranti si imputiti, dar cand e vorba sa se uneasca, o fac imediat.

Noi romanii ne dam smecheri, intelectuali, culti si plini de noi, dar in acelasi timp ne futem pe la spate unul pe altul ori de cate ori avem ocazia. Prietenie? Nu mai exista. Exista doar "da-mi ca POATEo sa iti dau si eu". Serviciu? Cursa pentru supravietuire, cu cat mai putin maro pe limba. Sau nu conteaza cat de maro este, noi sa traim bine.

Ca si exemplu, uitati doi nesimtiti care au blocat accesul Salvarii. Desi puteau lasa loc liberp pentru aceasta, ei insistau sa se bage in fata ei, prin intreaga coloana de masini. Iar astazi a fost coloana de la statuia LEU (Cotroceni si chiar mai jos cred, pana la pod la Dambovita) dincolo de Apaca, chiar si dincolo de Politehnica.


As rezuma in doua bancuri, din pacate, adevarate in societatea noastra:
1. Bula era suparat ca i-a murit magarul. Si cum il jelea el?
- De ce ai murit maaaa, de ce m-ai lasat singuuur... cum mai fac eu munca fara tineeee... si tocmai acum cand te invatasem sa nu mai mananci deloc!

2. pe asta ar trebui sa il scrieti voi in comentariu, ca sa descrieti cat mai bine situatia

Avea dreptate Vadim cand a zis ca ce-a mai buna idee ar fii sa ducem coruptii pe stadioane si sa ii impuscam. Nu discret, ci in vazul lumii, ca pe vremea lui Vlad Tepes.

Ajungand intr-un final la serviciu, dupa lupte seculare in RATB si Metrorex, am avut surpriza si in acelasi timp mi-a mai bucurat un pic ziua, de a gasi pe presul de la intrarea in firma, trei mogaldete de catelusi care dormeau nevoie mare.

Nici macar nu se ridicau atunci cand trecea lumea peste ei, atat de adormiti erau.
Nu-i nimic, probabil in cateva ore vor avea din nou bateriile incarcate si atunci ni se vor incurca printre picioare ca de obicei, atat pe afara cat si prin firma.

Sa aveti o zi buna si daca vedeti un monstru maltratand animale, va rog, nu ezitati sa ii crapati capul.

0 comments: