Saturday, September 5, 2009

Inchiriez garsoniera, eu, proprietar nebun

De ceva timp imi caut o garsoniera, sa pot sta si eu linistit in lumea mea.
Dar numai de proprietari nebuni am avut parte.
Atentie, in randurile de mai jos descriu o experienta neplacuta.

Agentii si clienti, feriti-va de acest om!!

Si am tot vizionat diverse garsoniere, cu ajutorul a diverse agentii imobiliare.
Acum vreo 3 zile, am ajuns la o garsoniera intre parcul Sebastian si Prosperul de la intersectia Sebastian cu 13 Septembrie.
Mi-a placut, am considerat ca trebuie sa ajung acasa sa ma sfatuiesc si sa tin legatura cu agentul, ca sa ii dau un raspuns.
A doua zi, agentul m-a sunat, cum ca proprietarul are deja un contracandidat pentru mine si ca daca vreau sa o inchiriez, trebuie sa ajung in juma' de ora sau o ora sa semnam. Altfel, era ca la licitatie: ori cine ajunge primul castiga, ori cel care da mai mult. Presupun ca despre asta era vorba.
Tocmai in acea zi eram foarte ocupat si nu puteam pleca de la serviciu. De fapt nici nu eram la serviciu, la sediu, ci eram cu niste clienti la testele de fabrica ale unor echipamente.

I-am raspuns agentului ca nu pot pleca de acolo si ca putem stabili o intalnire la 8 seara, asta daca proprietarul nu incheia tranzactia inainte. In acel caz, ar fi trebuit sa fiu si eu instiintat.

Nu prea mi-a placut partea cu contracandidatul si cu faptul ca trebuie sa fie intr-o ora acolo, mai ales ca mi se spusese ca acel contracandidat este angajat pe undeva prin structurile armatei.
Ca o coincidenta (sau nu), si ceilalti doi contracandidati pe care ii avusesem la alte garsoniere, tot din armata erau.
Banuiesc ca era tactica proprietarilor de a forta mana clientilor, pentru a semna cat mai repede.

Nu am primit semn ca nu mai e valabila oferta, asa ca la ora 8 am semnat contractul de inchiriere si am cerut ca predarea locuintei sa nu se faca mai tarziu de saptamana urmatoare. Proprietarul tocmai incepuse sa renoveze la ea.

Renovarile nu mai presupuneau marirea chiriei, erau efectuate de catre proprietar, binenteles, cu ajutorul unui meserias.

Atat proprietarul cat si meseriasul, mi-au parut linistiti la inceput, dar parca totusi, erau prea linistiti.

In timpul semnarii actelor, am inceput sa discut cu proprietarul. De ce anume se grabeste cu renovatul, mai ales ca ii spusesem ca si eu sunt dispus sa fac renovari si ne intelegeam mai incolo la pret.
Dar el a insistat sa le faca el, chiar fara majorarea chiriei.

Apoi l-am intrebat de tipul celalalt de la armata, cum de nu a venit.
"Pai, sa vedeti, ca nu a venit. Nu stiu de ce."
Eu stiam: pur si simplu acel tip nu exista.

Dupa ce am semnat contractul, la vreo juma de ora, ma suna agentul sa ma intorc cum ca proprietarul a observat ceva greseli pe contractul lui si vrea sa le reparam, iar contractele sa fie toate la fel. Din pacate, nu puteam.
Eram deja prea departe sa ma mai intorc, plus ca intaziam la alta intalnire.
Am stabilit sa ne vedem a doua zi.

A doua zi, am plecat mai devreme de la serviciu, m-am intalnit cu agentul si hai sa ne vedem cu proprietarul.
Cand am ajuns la garsoniera, meseriasul bubuia de zor la baie, raschetand peretii. Bubuielile chiar nu stiu cum le producea, oricum, cazuse varul din camera alaturata astfel incat se vedea printre caramizile de BCA. Traba asta o observasem in ziua anterioara.

Am batut la usa, crezand ca e si proprietarul acasa.
Si surpriza: de partea cealalta a usii, am primit amenintari: "Plecati mai de aici, ca am un topor. Sa stiti ca dau cu toporul! Plecati!"

Initial, am crezut ca nu aud bine. Am mai batut o data si am primit aceleasi amenintari.

Intre timp a venit si proprietarul. Care nu a mai batut la usa, ci a cautat cheile, a descuiat usa, si inainte sa intre unul dintre noi in casa, i-a facut semn cu mana nebunului dinauntru: "stai linistit, sunt eu. stai acolo! m-ai inteles? sunt eu, stai acolo"

Am intrat oarecum cu frica.
Iar ceea ce a urmat a fost ca intr-un film cu prosti.
Proprietarul s-a facut ca citeste contractele noi pregatite, cu toate modificarile, a cerut sa vada daca am si eu contractul semnat initial, si dupa ce s-a asigurat ca au fost deja anulate si ca se asteapta semnarea acestora noi, le-a rupt efectiv in bucatele mici si le-a bagat in buzunar.

LE-A RUPT!

Apoi ne-a aratat cu degetul, pe mine si pe agentul imobiliar, cum ca noi suntem de vina, ca l-am luat peste picior si el nu trebuie sa suporte asa ceva. Mi-a dat banii inapoi pe care ii dadusem eu ca si avans si ne-a poftit pe usa afara, urgent.
Asta in mai putin de 10 secune.

Am ramas perplex. Nu-mi venea sa cred.
Adica eu sunt la mila lui, el are voie sa se joace cu mine si sa puna conditii si toate cele, dar eu cand l-am intrebat unde este celalalt client sau daca avea nevoie urgenta de bani ca sa ia gresie, inseamna ca il iau peste picior.

Va dati seama ca ne-am mai rugat inca 5 minute de el sa ne dea o copie de contract, bucatele cum era, pentru a justifica agentul la firma ca a fost anulat, iar eu sa imi recuperez comisionul deja acordat.
A fost imposibil sa ne mai intelegem cu el, am plecat cu vreo 3 bucati de contract, uitandu-ne in urma sa nu asmuta nebunul din baie pe noi.

Era ceva care nu ne puteam inchipui. Nu ne venea sa credem.
Mie unuia, nu imi venea sa cred ce se intampla. Pe de-o parte incepusem sa ma indoiesc ca l-am intrebat pe ala de cealalta persoana, iar pe cealalta parte ma felicitam ca s-a intamplat acum toate astea si ca am anulat, in loc sa fie mult mai tarziu si sa se ajunga la povesti si mai neplacute.

Asa ca, aici este descrierea nebunului:
- proprietar tanar, nascut 74
- numele: Bolinteanu Valentin
- are nevasta si vreo doua fete mici, una este sugar
- sta pe Aleea Barbatesti nr 1, bloc 58, sector 5. Adresa completa nu i-o dau, am mai multa minte si scoala decat are el.
- adresa garsonierei pe care cica vrea sa o inchirieze: strada Novaci nr 3, bloc 23, scara 1, etaj 7, apartament 83, sector 5.

Eu banuiesc ca a ajuns acasa, i-a spus cumnatului, matusii, parintilor ca a reusit sa inchirieze cuiva garsoniera, iar ceilalti i-ar fi spus ca a cerut un pret prea mic si sa s-ar fi pacalit.
Desi, pentru o garsoniera neutilata (decat aer conditionat) si nemobilata, pretul era chiar foarte potrivit, ba chiar mic.

Asta e, sunt eu mai ghinionist.

Cititi si despre vizionarea garsonierei urmatoare, efectuata in aceeasi zi, pe la Panduri.

2 comments:

Anonymous said...

Salut,

Eu sunt proprietarul "nebun" cu care ai avut acel conflict anul trecut in septembrie. M-am amuzat teribil cand am citit articolul, chiar imi place cum scrii. Astazi am gasit articolul. Sa stii insa ca acel cadru militar chiar exista. Avem contract din 07.09.2009, iar in septembrie anul acesta am prelungit contractul cu inca un an. A fost adus de aceeasi agentie cu care ai venit si tu. Sper totusi ca ti-ai gasit un loc unde sa stai, si sper sa nu mai ai astfel de experiente cu "proprietari nebuni". Cand se vor hotara actualii chiriasi sa se mute te voi anunta, poate vom reusi sa incheiem un contract (glumesc). Nu ma pricep la scris asa de bine ca tine, doar ai mai multa scoala si minte ca mine.


catacc said...

Salut. Primul test pe care il fac unei persoane, atunci cand inchei un contract, este testul limbajului si conversatiei.

Faptul ca nu ai raspuns imediat la replica respectiva (nu trebuie sa o scriu aici, este testul meu si vreau sa ramana secred, tine doar de limbaj/comportament/personalitate/prevederea unui potential conflict/psihologie) ci a trebuit sa treaca o anume perioada de timp, iar dupa aceasta perioada raspunsul primit nu a fost satisfacator.
Un "NU" referitor la incheierea contractului era suficient.

Faptul ca am dat 80% din adrese nu este niciun fel de razbunare. Daca tu esti persoana care se regaseste in aceste adrese, sa fii sanatos.

Din experientele mele vor castiga altii experienta.