Monday, January 21, 2008

Bacsis egal spaga? Ei bine, NU!

De cand se stie, sensul cuvantului "bacsis" nu este acelasi cu sensul cuvantului "spaga".

In ambele cazuri este vorba de o suma sau un bun care se acorda pentru un serviciu efectuat sau care se vrea efectuat corespunzator, ca parte fixa sau procentuala din tranzactia totala.

Bacsisul se acorda la sfarsitul tranzactiei, cand clientul este multumit de serviciul oferit. De exemplu pentru servirea mancarii de catre personalului unui restaurant, si/sau de alte facilitati (garderoba, muzica, etc).

Suma acordata poate fi fixa sau procentuala, in functie de valoarea tranzactiei.
Daca tranzactia a fost mica, procentul bacsisului este in general intre 10 si 20%.
Daca valoarea tranactiei a fost mare, bacsisul scade pana la 5%.

Toate astea se iau in calcul cand calitatea serviciul oferit a depasit pragul calitatii serviciului deja stabilit de natura lui.

Este OK sa lasi bacsis cand serviciul a fost realizat asa cum se cuvine de catre lege/eticheta/natura serviciului (ai cerut mancare si bautura si ti s-a adus exact mancarea si bautura ceruta de tine si in timpul specificat de oferta) si este optional atunci cand serviciul nu a fost realizat corespunzator (mici greseli de organizare dar fara prejudicii, calitatea produselor a fost mai mica, etc)

Nu este deloc recomandat sa lasi bacsis atunci cand serviciul este efectuat total necorespunzator, aducand prejudicii materiale sau morale clientului. (calitatea produselor este total necorespunzatoare, timpul de servire exagerat de mare, greseli grave de organizare, comportamentul personalului de servire necorespunzator sau jignitor, etc).

In acele momente, clientul este indreptatit si chiar obligat de a chema persoana raspunzatoare si mai ales superiorul lui pentru a cere recompensarea sau recuperarea prejudiciului material, de imagine, etc., iar acea persoana este obligata de a rezolva amiabil situatia.


Sa trecem la "spaga" sau "mita" cum i se mai spune.
Aceasta practica este foarte raspandita, dar nu ma duc pre mult in aceasta directie.

Spaga este un bun sau o suma de bani care este acordata inainte de a se efectua serviciul sau de a primi bunuri sau drepturi.

Acum avem 2 diferente intre cele doua notiuni de "bacsis" si "spaga":

1: spaga se da inainte, ca o rugaminte, iar bacsisul se da dupa, ca o multumire;
2: spaga este ilegala si condamnata este atat persoana care da, cat si cea care primeste spaga, iar bacsisul nu este definit prin lege ca obligatoriu sau facultativ, asadar este legal si tine de relatiile de multumire dintre oameni.

In ultima vreme, se pare ca toata lumea confunda cele doua notiuni, folosind generic cuvantul "spaga" atat pentru a descrie actiuni ce tin de spaga propriu-zisa, cat si de bacsis (desi acest lucru este gresit).

De cele mai multe ori in astfel de cazuri, bunul sau suma oferita se acorda o singura data (sub forma de spaga), inainte de indeplinirea serviciului, pentru a grabi sau a se garanta calitatea lui.
Cateodata, pentru acelasi serviciu, bacsisul se acorda impreuna sau dupa spaga (am spus deja ca spaga este ilegala, deci nu mai are rost a se explica de aici inainte ca aceasta acordare simultana este iarasi gresita).

Recapituland: bacsisul este multumire, spaga este o rugaminte, ilegala, pentru ca serviciile si bunurile trebuie sa fie aceleasi pentru toti oamenii.

Ca sa concluzionam aceasta poveste: nu va duceti la Caru cu Bere decat daca sunteti in zi de salariu, iar salariul sa depaseasca 1500 RON.

Dupa mofturile ospatarilor, pentru sandramaua lor cu fitze (cand de fapt este un restaurant rustic) ar trebui acordat un bacsis de cel putin 10% din consumatie, daca nu cumva trebuie sa dai chiar si spaga pentru a fii sigur ca vei manca, si ceea ce vei manca este sanatos si calitativ si nu in ultimul rand, chiar ceea ce ai comandat.

Sa va explic:
- eram 11 oameni la masa;
- consumatia s-a ridicat la 470RON;
- 1 singur ospatar a luat comanda pentru toti oamenii, dar nu a comunicat la urmatorii 3 ospatari care persoana si ce anume a comandat, astfel incat a fost o harababura. S-a rezolvat cu ridicatul manutzei de catre persoana care urma sa primeasca portia de mancare, pentru a semnala ca el este destinatarul farfuriei;
- muzica lautareasca (Gica Petrescu - nimic de comentat) dar la un volum care facea comunicarea sa fie foarte dificila. La rugamintile mele (de fapt la intrebarea mea, daca se poate sau nu) de a diminua volumul muzicii nu mi s-a acordat nici un raspuns verbal, cel mult bagat capul in piept, iar schimbarile au fost insesizabile;
- painea a fost ca la nunta, numarata;
- cand faceam atent ospatarul ca mai vrem ceva, desi vedea ca il chemam, dura cam 2-3 minute pana sa vina efectiv la noi in conditiile in care nu avea absolut nimic de facut la alte mese;
- comunicarea cu ospatarii a fost execrabila, ceva de genul Stan si Bran, desi vorbeam in romana. Ce sa mai zic de cele 5 persoane straine de la masa care vorbeau doar engleza, apoi limbajul semnelor, iar in ultima instanta traduceam in romana ceea ce vroiau, iar ospatarii se uitau la noi ca la OZN-uri.

In final, plata s-a facut cu cardul, de pe care s-a permis validarea unei sume mai mari decat consumatia si rotunjita pentru a confirma disponibilitatea noastra de a acorda bacsis (desi va dati seama ca nu era necesar si mai mult nici nu meritau), am mai lasat 10 RON pentru cel care ne aducea nota.

Probabil limba romana era cam grea pentru baietasii de acolo (20-25 de ani), astfel incat acestia nu au inteles ce am vrut noi, sau au vrut direct cash pentru bacsis.

Ne-au adus inapoi cei 10 RON si cu malitiozitate ne-au comunicat ca nu trebuia sa ne deranjam sa lasam bacsis. Daca doaream asta, trebuia lasat cel putin 10%.

Facem un mic calcul:
- consumatia a fost 470RON
- le-am permis sa ia 500RON de pe card (deci 30RON bacsis)
- le-am mai dat 10RON langa card

- total: 40RON bacsis

Adica, pentru 7 RON diferenta pana la cei 10% ceruti de ei (desi suma totala nu este mica, deci puteam acorda chiar 3-4-5% dar am zis sa fim domni - nu am avut cu cine), am fost apostrofati ca suntem nesimtiti si ca daca suntem saraci si nu ne permitem sa lasam bacsis, ne dau ei banii inapoi.

Nici nu ne-au mai salutat, dar apoi sa ne mai bage in seama cand am plecat.

Dragilor de la CARU CU BERE : intai sa va faceti treaba asa cum trebuie si mai apoi sa aveti pretentii.

Dragi patroni ai bodegii Caru cu Bere : daca nu aveti intuitia pentru afaceri de a angaja oameni care vorbesc cel putin o limba straina, in principal engleza, macar aveti bunul simt de a angaja oameni care vorbesc bine si inteleg bine limba ROMANA, pentru ca bodega voastra este situata pe teritoriul ROMANIEI.

Intr-un final, ne doare in cur de ce credeti voi despre noi.

Ar trebui sa va doara pe voi mai mult in alta parte decat in cur, atunci cand criticii adevarati vin incognito si nu cer spaga direct sa va scoata recenzii bune, ci va acorda cel mult acea jumatate de stea pe "merit" - observati ghilimelele.

Ar fii trebuit sa va ducem pana la Universitate de manutza, ca sa vedeti ce fel de campanie "NU DA SPAGA!" este acolo.

O simpla cautare pe net mi-a aratat urmatoarele rezultate: http://www.nudaspaga.ro, http://www.demascaspaga.ro, http://www.faraspaga.ro, http://www.primaspaga.ro, http://actualitatea.clujnet.com/articole/nu_da_spaga/ce%20este%20si%20ce%20nu%20este%20spaga.pdf

Dragi romani, nu mergeti la aceasta bodega (si nu ii mai zic numele ca i-am facut destul reclama) decat daca s-au ocupat toate restaurantele si bodegile si patiseriile si toate alte localuri din Bucuresti si chiar si in acest caz, numai daca muriti de foame si nu are cine sa va dea un colt de paine.

Hai sictir, ba, Carule!

0 comments: