Wednesday, March 5, 2008

Electrica si tiganii

De pe data de 1 Martie 2008, ca un cadou, au inceput sa fie in fiecare zi fluctuatii de tensiune. Mai mari, mai mici, mai dese... niciodata fara sa nu fie o cadere totala de tensiune. Nu tinea mult acea cadere, intre 0.5 si 2 secunde.

Chiar si 0.5 secunde de cadere de tensiune sunt in stare sa puna in protectie sursa calculatorului de pe care scriu acum.

Prima data am spus ca "deh, se mai intampla".
A doua oara am spus ca este o coincidenta.
A treia oara am inceput sa intru la banuieli. De ce? Pai din toate blocurile de pe strada, numai cel in care stau eu are problemele astea.

Probabil ca tiganii care locuiesc legal si ilegal in subsolul blocului au constatat ca vine primavara, asadar este cazul ca incalzeasca ceva apa sa se mai spele si ei.
Si mai probabil a fost ca atunci cand au conectat respectivele dispozitive de incalzit apa, adica resouri artizanale conectate si mai artizanal la reteaua electrica, in mod legal si ILEGAL dupa cum am mai spus, sa creeze un consum foarte mare sau un scurt-circuit.

Toate astea se intampla cam de 3-4 ori pe zi, dar mai des seara, cam pe la ora 8.
Se zice ca la ora aia este un varf de consum, pentru ca atunci se intoarce lumea de la serviciu.
Care dracu serviciu au tiganii astia ca toata ziua stau degeaba?

Pe data de 4 Martie 2008, la ora 20:30 (aproximativ), tensiunea electrica a scazut semnificativ, astfel incat cantitatea furnizata de becurile lustrei scazuse la jumatate. Acele becuri sunt de tip "ergonomic", cu un consum redus (2 becuri x 20W).
Acest tip de bec nu se poate folosi in instalatiile care folosesc variatoare de lumina, pentru ca sunt foarte insensibile (sau ar trebui sa fie) la modificarile de tensiune.

Am schimbat becurile normale cu incandescenta in urma cu o saptamana, cand fluctuatiile de tensiune generau un disconfort vizual prin schimbarile cantitatii de lumina furnizate.

Becurile economice instalate (un fel de neon) eu mai imbunatatit cat de cat situatia, astfel ca, atunci cand intensitatea luminoasa a scazut aproape de jumatate, dupa cum va spuneam, am banuit ca situatia nu este deloc roz.

Inainte sa pot opri calculatorul, a urmat o cadere totala de tensiune de circa 0.5 secunde, probabil cu o revenire spectaculoasa astfel incat sursa calculatorului a intrat in protectie.

Odata cu ea, lumina in camera a devenit foarte foarte intensa.
Am conectat un voltmetru digital la o priza din camera si nu mi-a venit sa cred: nu erau 220V asa cum era normal sa fie, nu erau nici 250V asa cum obisnuiesc furnizorii de energie electrica sa supraincarce reteaua.

Erau nu mai putin de 530V. Da, CINCI SUTE TREIZECI de VOLTI.


Am apucat sa filmez cateva minute inainte sa cada tensiunea inca o data.
Observati cei 527V, apoi cum se face intuneric, ca tensiunea sa revina la 400V si sa se mentina cel putin 15 minute.
Dupa aceasta poveste tensiunea a mai cazut o data, astfel incat 4 sigurante din tabloul electric s-au ars. Incercand sa le schimb, mi-au pocnit inca 2 sigurante in mana in timp ce le insurubam: in becurile economice s-a topit ceva astfel ca faceau scurtcircuit.

In ziua urmatoare, situatia caderilor s-a repetat de 4 ori in timpul zilei si inca o data la ora 22:00.

Cunoasteti o solutie de remediere a problemei astfel incat sa nu se mai repete? (de schimbat tabloul de control cu sigurante automate, schimbat prelungitoarele cu unele cu protectie si de cumparat un UPS pentru calculator ma voi ocupa eu)

Later edit: ghiciti ce s-a intamplat la 5 secunde dupa ce am scris acest articol?
Later later edit: au venit baietii de la Electrica pentru ca au fost prea multe persoane care au sesizat defectiunea. Dupa ce au dat din umeri, ca sa nu fie ciomagiti de aceeasi lume furioasa, au decis sa rezolve panoul electric al scarii si sa ii sudeze usile. Orice tentativa de deschidere a lor va fi considerata caz penal.

Abia astept!

1 comment:

Silviu said...

sa-mi trag palme...