Monday, March 24, 2008

Bienala Internationala de Gravura Experimentala - editia a 3-a


Bienala Internationala de Gravura Experimentala


Vă invităm să luaţi parte la conferinţa de presă organizată cu ocazia deschiderii oficiale a celei de-a 3-a ediţii a Bienalei Internaţionale de Gravură Experimentală, sâmbătă 29 martie 2008 orele 15.00 la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia.

Conferinţa de presă va fi urmată de vernisajul Bienalei care va avea loc la orele 16.00.

Atât la conferinţa de presă cât şi la vernisaj vor participa şi câţiva dintre artiştii selectaţi din România şi din alte ţări.

Bienala Internaţională de Gravură Experimentală ediţia a 3-a se desfăşoară la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia în perioada 29 martie – 27 aprilie 2008.

Ediţia a 3-a este organizată de Asociaţia EuroCulturArt şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor şi face parte din Anul European al Dialogului Intercultural 2008. Totodată evenimentul se bucură de sprijinul Ambasadei Lituaniei la Bucureşti şi Institutului Polonez care au facilitat prezenţa a doi membri ai juriului internaţional.

Din juriu au făcut parte:

Liviana Dan - critic de artă, curatoare, Muzeul Brukenthal, Sibiu, România, preşedinta juriului;

Ignas Kazakevicius - critic de artă, curator, directorul Bienalei NOW ART NOW FUTURE, Lituania;

Leszek Czajka - artist, directorul artistic al WizyTUjaca GALERIA, Varşovia, Polonia;

Alexandru Jakabhazi - grafician, Timişoara, România;

Ciprian Chirileanu - grafician, directorul Bienalei Internaţionale de Gravură Mică -Graphium, Timişoara, România.

Juriul s-a întrunit în perioada 19-20 ianuarie 2008 şi a selectat un număr de 72 de artişti din 28 de ţări dintr-un total de 173 de artişti din 40 de ţări.

În urma deliberării s-au acordat următoarele premii:

Premiul Bienalei:
MIGUEL ANGEL PADILLA GÓMEZ (Mexic)- "Siete de un golpe", 7 ready-made print pe pânză, 60x20 cm fiecare, 2006

Premiul Special al Juriului:
INES MATIJEVIC (Croaţia) - "Musical boxes", instalaţie, digital print (100x70 cm fiecare) şi video performance, 2005

Premiul Tânărului Artist:
AGNIESZKA CHOLEWINSKA (Polonia) - linogravură cu intervenţie de lumină, 100x180 cm, 2007

Menţiuni:

JOSÉ ENRIQUE PORRAS GÓMEZ (Mexic) - "Beehive" şi "Mexican mind", xilogravură şi ac rece pe bilă de bowling, video performance, 2007

MAGDALENA UCHMAN (Polonia) - "The gift", tehnică mixtă, 3 cutii de carton, 30x40x30 cm, 18x33x18 cm, 14x19x14 cm, 2007

ANATOLY FEDIRKO (Ukraina) - "The children of Prof. Joseph Beuys", tehnică mixtă, instalaţie, dimensiuni variabile, 2007



Evenimentele din cadrul Bienalei:

Expoziţia principală a Bienalei Internaţionale de Gravură Experimentală ediţia a 3-a

Expoziţie personală – Lisandru Neamţu (România), câştigătorul celei de-a 2-a ediţii a Bienalei Internaţionale de Gravură Experimentală

Expoziţie personală – Kohsei (Japonia), câştigătorul Premiului Special al Juriului din cadrul celei de-a 2-a ediţii a Bienalei Internaţionale de Gravură Experimentală

Expoziţia de Gravură Experimentală Românească – expoziţie de grup

Acţiune/Performance/Instalaţie – Ion Tiţoiu (România)



Bienala Internaţională de Gravură Experimentală promovează şi susţine experimentul în gravură, noi soluţii şi tehnici de imprimare cu intenţia de a demonstra că gravura este un mediu care nu şi-a epuizat resursele, iar artiştii pot alege gravura depaşind convenţiile legate de rigorile limitative ale unui mediu tradiţional. Experimentul în gravură nu poate fi pe deplin definit, dar el poate echivala cu idea de libertate la nivelul exprimării tehnice şi conceptuale, chiar dacă această libertate este subordonată unor reguli. De la tehnici combinate la suporturi neconvenţionale, de la ready-made cu intervenţie de gravură la print-uri digitale, de la instalaţie la video-performance artiştii selectaţi din 28 de ţări ale lumii în cadrul celei de-a treia ediţii, dar şi publicul sunt încurajaţi să găsească răspunsul la întrebarea: cât poţi experimenta în gravura experimentală?

Echipa Bienalei:
Ciprian Ciuclea – Director Bienală şi director artistic
Olivia Niţiş – curatoare
Mihai Zgondoiu – curator
Andreea Micu – asistentă de proiect
Cătălin Zamfir – voluntar

Bienala Internaţională de Gravură Experimentală este un eveniment unic în România şi la nivel internaţional, existenţa sa fiind salutată de alte Bienale Internaţionale care promovează arta grafică contemporană.

Această ediţie a Bienalei beneficiază de un catalog bilingv care va fi lansat ulterior şi distribuit tuturor artiştilor selectaţi, bibliotecilor, universităţilor, institutelor culturale locale şi internaţionale.

Alte detalii despre Bienala Internaţională de Gravură Experimentală se pot afla accesând site-ul: www.experimentalproject.ro

0 comments: