Tuesday, August 28, 2007

Estul si Vestul

Ziceam intr-un articol anterior ceva despre calitatea produselor chinezesti. In mare parte faptul ca sunt proaste.
Pe blogul eMag se trateaza intr-un fel mai "prietenesc", ca sa zic asa, produsele chinezesti.
Tot pe blogul eMag, dar aici, se povesteste despre cultura coreana.

Ho cu tata, stiu unde e China si stiu si unde sunt Coreea de N si de S.
Dar totusi, ambele tari fac parte din acelasi continent si au destul de multe in comun. Nu stau sa explic sau sa enumer acum, asta e parerea mea generala si o sa ma mai informez despre problema.
Dar mi-e greu sa cred ca intre chinezi si coreeni este o asa mare diferenta de cultura a respectului. Nu ma refer in general, ci mai mult in domeniul tehnic.

Sa le luam pe rand:
1. nu tratam diferentele intre chinezi si coreeni (mi-e greu sa zic China si Coreea de Nord sau de Sud - sau Coreei, Coreelor? ) ci intre estici si vestici (Asia in general si USandA si Canada de partea cealalta)

2. cultura coreana intra in discutie ca punct pozitiv in cultura asiaticilor

Bun, sa zicem ca acesti chinezi fac lucruri proaste iar americanii fac lucruri bune.
In China si cateva alte tari asiatice se fac peste 90% din produsele de larg consum, dintre care majoritatea cea mai mare o detin produse IT, apoi vin cele de consum (chestii mici si utile, articole de menaj si imbracaminte/incaltaminte).
Chipurile, asamblarea, adidasii (nota 1), articole de imbracaminte, articole de menaj - produsele majoritare fabricate de chinezi.
Citeste tot articolul

Nota 1 ->
A fost un scandal acum cativa ani despre Nike si politica lor de a produce incaltamintea in Asia, la un cost de 3 $ pe o pereche (vanduti cu peste 50$ pe toate site-urile lor si altele de profil).
De fapt, povestea e mai veche, dupa cum spune acest articol din 1994.

Concluzia articolului: "...Every time I turn on the television, I see Michael Jordan and Larry Bird, Nancy Kerrigan and Bo Jackson and Charles Barkley -- ducking and running and skating for shoe companies. When I spoke with Keith Peters of Nike, I asked how much money Nike spends on endorsement contracts.

"That number," he insisted, "is not divulged." It was widely reported that Nike signed Alonzo Mourning to a $16 million contract just last year."

...

"Manufacturing in the United States is not economically viable. Can't be done. But New Balance manages to survive, albeit on a scale smaller than Nike. How much would Nike, which had profits of $360 million in 1993, earn if it manufactured shoes here, or simply paid its overseas workers a living? Somewhat less, perhaps. But the company would probably stay afloat.

Last week I bought a pair of New Balance 665s with a little label inside reading "USA". The plain white shoes cost $59.95, and I like the fit. They're comfortable in several different ways." <- Nota 1


Cateva chipuri, o parte mica de asamblare, ...hmmm aici stau si ma gandesc... nu mai stiu ce - sunt facute in USA si Canada.

O sa spuneti ca cele facute de vestici sunt mult mai bune decat chinezariile.
Atunci de ce acele chinezarii au o pondere de peste 90%? Doar pentru ca sunt mai ieftin de produs? Sau poate ca sunt chinezii mai multi si accepta salarii mici?

Intr-o anumita parte, ambele motive sunt adevarate.
Produsele sunt mai ieftine deoarece automatizarile sunt foarte multe iar omuletii accepta intr-adevar sa lucreze pe bani mai putini decat altii. Asta nu ii face mai prosti decat altii, ca vezi doamne, de aia ii platesti putin.

Pun pariu ca nimeni din cei care citesc articol si vor avea rabdarea de al citi complet, nu si-a facut un rezumat al activitatilor pe care le face pentru salariul lui. Nimeni nu constientizeaza corect efortul depus si raportul efort/remuneratie.

Cineva zicea ca un chinez platit cu 200 $ face treaba mai multa si mai buna decat un roman platit cu 400$ pentru un efort mai mic. Mai multa face saracul, dar nu de cele mai multe ori mai buna.

De ce? Pai, prima data pentru ca el munceste mai mult decat altii si ma refer la rezistenta fizica, iar la un moment dat clacheaza si acest momend vine mai repede decat plictiseala romanului. Iar a doua oara, pentru ca e platit putin. Stie ca indiferent daca munceste bine/mult sau putin/prost va fii inlocuit cu altul, asa ca nu mai munceste cu tragere de inima.

E un fel de cerc vicios.

Noi romanii ne apropiem de vestici din ce in ce mai mult.
Iesim de pe bancile facultatilor (nota 2) si sustinem sus si tare ca suntem de acord cu orice munca, doar bani sa iasa.

Nota 2 ->
Facultatile in Romania se fac pe bani multi, indiferent ca sunt de stat sau private. Adica se platesc profesorii, meditatiile, cartile lor mai jos de mediocritate, cartile copiilor sau nepotilor lor (da, am avut o astfel de profesoara), examenele, secretarele, lucrarile de diploma si chiar temele mici si marunte.

Putini ies din facultate fara sa plateasca macar un lucru din cele enumerate mai sus si muuuult mai putini fara sa plateasca deloc.

Iar cei care reusesc sa termine facultatea o fac cu urmatoarele perspective:
nota 5 pe linie toti anii, media generala 6 si mai mare (cum dracu', nu se stie de catre muritorii de rand): unii se angajeaza pe unde pot la limita supravietuirii, intra in plictiseala si repulsia fata de serviciu in primele 2 luni, iar altii se angajeaza unde le-au facut parintii loc (atat le trebuia, doar sa termine facultatea ca in rest au avut grija babacii sa suga, linga, futa unde trebuie)

nota intre 7-8: mai cu sperante, dar fara buget de la parinti, ajung tot pe unde pot si ei

nota de la 9 in sus: daca un au plecat in afara in timpul facultatii, o vor face in primul an de la terminarea ei sau deloc. Again, daca nu au fonduri parintii... degeaba.

Indiferent de facultatea terminata, daca exista o oportunitate gen imobiliare/asigurari si reusesc sa ajunga unde trebuie, casa, masina, nevasta/sotul si copii vin urgent. In general ajung cu telefoane, gadgeturi si alte chestii scumpe la terasa cu prietenii, afisandu-le pe masa cu coctail si strigand in gura mare cat de importanti sunt ei si cum ar muri compania daca nu ar fi ei pe acolo sa faca toata treaba.
Urmariti-i cum dau bipuri in loc sa sune, sau mai rau, suna de fata cu prietenii ca sa intrebe daca trebuie sa ia o paine, doua in drum spre casa. <- Nota 2

Din pacate, batutul cu pumnul in piept se transforma in: "am facut o facultate frate, cum sa ma duc sa fiu secretara, vanzator de ziare, impartitor de pliante???".
Iar aici trebuia sa fii citit nota aia a 2-a.

Sa trecem la vestici ca deja am pierdut ideea si ordinea in firul narativ.
Presupun ca aveti contact cu internetul din cand in cand, ca doar aici puteti citi articolul.
Mai presupun ca cel putin 90% dintre voi au auzit de Google si Youtube. Nu, nu de fuziunea/cumpararea Y de catre G.

Accesati youtube.com si scrieti in campul de cautare "americani idioti" sau echivalentul in engleza.
M-as mira ca printre primele rezultate sa nu fie afisat chiar studiul/reportajul facut chiar de ei printre americanii lor de pe strada.

Cati stiu vreo tara care incepe cu U? ("United states of america", by the way)
Cati stiu cine a castigat in Vietnam? (unii nu au auzit vreodata de un razboi pe acolo)
Cati stiu mai multi de 2 vecini pe scara/in cartier/2 strazi de locuinta lor?

Pai si atunci cum se fac lucruri bune in America? Doar nu au emigrat toti evreii, indienii, romanii acolo?
Pe de-o parte e adevarat. Nu oferim perspective bune absolventilor iar astia isi iau zborul catre mult mareata America.

Microsoft a cumparat o firma romaneasca ce producea antivirului RAV (nu Romanian ci Reliable AntiVirus). Care era chiar bun, concura alaturi de Bitdefender impotriva F-Prot, McAfee, etc.
Au trecut 3 ani iar Microsoft a scos Windows Defender.
Nu e antivirus. Nu e firewall. Nu se stie prea multe despre el, doar ca are vreo 50% rata de detectie.
Adica ai unul care te pazeste si cand vin mafiotii la tine, asta iti zice sa il mai astepti un pic, ca el se duce in pauza de tigara.

Ce s-a intamplat? A, pai o sa spuneti ca aia au cumparat doar codul romanesc, nu si oamenii.
Probabil.
Eu de obicei cand dau de un site sau un programel de care imi place la functii si interfata, ii caut prin sursa, help si about si invat lucruri noi. Fur meserie, cum se zice.
Cu atat mai mult daca as fi dat bani pe acele programe sau site-uri.

Recapitulam:
- nu sustin chinezariile
- nu sustin vesticii
- nu sunt pe undeva la mijloc

Sa mai desfacem un pic firul de par in 16.
Acum cateva luni citeam o stire pe net, de fapt o povestioara a unui fotograf/ziarist.
Nu mai tin minte prea multe detalii si nici adresa unde era povestea.
Stiu doar ca un vestic s-a dus intr-o tara asiatica.

Acolo, a auzit de oameni care si-au uitat portofelele sau telefoanele mobile in parc si le-au gasit a doua zi tot acolo.
Iar lui i s-a furat bicicleta.

Care intr-un final a fost recuperata dupa 3 zile (respectivul fotograf nu a reclamat-o la politie) de politisti de la un individ care a imprumutat-o ca sa ajunga acasa, pentru ca pierduse ultimul tren. Se ducea acasa cu banii de salariu (toti) ca sa ii dea nevestii sa ii dramuiasca (nu era fraier, mai).

Si ce legatura are povestea asta cu totalul?
Pai respectivul "hot" a fost "prins" de politisti in felul urmator:
- >>caractere si balmajeli de-ale lor<< - Buna seara. Aveti o lampa care nu va functioneaza. - Buna seara. Da, imi cer mii si mii de scuze pentru asta, o sa remediez cat se poate de repede, mii de scuze, e o bicicleta noua, doar am cumparat-o si am dat 50$ pe ea. - Unde va duceti la ora asta tarzie?. - Ma duc acasa, mii de scuze. >>politistii erau per pedes, respectivul era calare pe bicicleta si s-a dat jos cand l-au salutat politistii<< -Ni se pare un pic suspect faptul ca ne-ati dat prea multe detalii cu privire la modalitatea de provenienta si pretul bicicletei. Sunteti amabil sa ne insotiti pana la sectia de politie? -Sigur ca pot sa vin, mii de scuze. Si de aici s-a rezolvat tot. Adica ala putea sa fuga cu bicicleta oricand, dar el s-a dat jos de pe ea cand l-au salutat politistii si s-a dus senin la sectie. Ati inteles ceva din tot articolul asta? Pai nu puteati sa il intelegeti complet, pentru ca unele chestii nu le-am spus. Ele vor urma intr-un viitor update, cand imi mai pun ordine in ganduri, sau cand unii dintre voi o sa mi le aratati cu degetul. In general, ideea articolului este sa nu avem prejudecati sau false impresii despre anumite lucruri sau persoane, ci sa judecam fiecare situatie in parte in functie de detaliile specifice. Normal ca majoritatea produselor chinezesti sunt la repezeala, dar exista si unele facute bine. Normal ca majoritatea americanilor sunt ignoranti (tampiti, idioti - nu are legatura cu verbul "a ignora" - nota 3) dar mai sunt si unii carora capul le functioneaza si nu este doar un accesoriu ca sa nu ii ploua in gat.

Nota 3 ->
Nu va cred tampiti, voi, cei care cititi. Dar tampenia voastra nu are legatura aici. Pur si simplu am spus pentru cei care nu stiau ca "ingnorant" nu este echivalent cu "un om care ignora o situatie/o persoana".
Nu, nu puteti stii toate lucrurile de pe planeta asta, trebuie sa constientizati si sa traiti cu faptul asta, chiar daca aveti impresia ca le stiti pe toate, ei bine, nu le stiti. <- Nota 3


0 comments: