Monday, June 28, 2010

Bucuresti, capitala europeana

Azi dimineata, in tramvai, controlul RATB.
Cuminte ("") cum sunt, am bifat cardul de plastic imediat cum am urcat, asa ca nu a fost nicio problema.
In timp ce ma controla pe mine si pe un tip ce statea pe scaunul din fata mea, au urcat 3 persoane asiatice: doi baieti si o fata. Foarte draguta fata.

Cum tipul din fata mea nu avea bilet si incepuse faza de "negociere" ca stai ca n-am buletin, n-am bani, merg si eu o statie, da' de ce nu ai coborat ba daca nu aveai bilet, etc, etc, unul dintre controlori se uita la primul baiat dintre cei despre care vorbeam mai devreme.
Gata, zic, incepe distractia. Fiind straini, precis nu stiu care sunt regulile la noi, si cel mai important, trebuie sa aiba bani la ei.

Apoi, acelasi controlor se uita la al doilea baiat.
Sa vezi ca asta nu se prinde, zic eu in continuare.

Apoi si uita si la fata.
Hai ma, ce dracu, chiar asa lent esti?

De fapt, chiar erau un pic lenti, ca erau si ei tot 3, dar de la vreo 45 de ani in sus.

Si incepe.
Astia ai nostrii in romana, aia ai lor in ... "asiatica". Presupun coreana, dupa aspect, nu pareau chinezi si nici japonezi. E mai greu de diferentiat intre tailandezi, coreeni, vietnamezi si alte neamuri de felul asta, asa ca am presupus ca sunt coreeni.
Ca-mi placea gagica, si aia au fete frumusele.

In partea a doua a piesei de teatru, dialogul s-a purtat in romana si engleza.
"Biletul, sau banii" taica, "hai, cate 50 RON de fiecare".
"Va rog, chiar nimeni nu stie engleza?" Se parea ca nu.

Initial am stat cuminte, am sperat sa se aplaneze conflictul, nu prea aveau ce sa le faca, daca o tineau pe-a lor, dar din pacate nu a fost asa.
Tinerii nu au fost lasati sa coboare din tramvai si intrebarile si cererile erau adresate in continuare in limba romana.

Mai cu aratat bacnote drept model, mai cu aratat abtibildurile care spuneau cat este suprataxa, etc, pana cand don'soara a scos o hartie de 100RON din poseta, in cursul cautarii a celei de 50. Gata, atat le-a fost.
Tovarasii controlori deja puneau mana pe bancnote "ca sa le arate de care trebuie".

Am luat-o frumos pe domnisoara si i-am explicat despre ce e vorba.
Partea a treia a piesei de teatru s-a desfasurat in engleza cu don'soara si in romana cu controlorii. Eu eram translatorul.

A urmat intrebarea: "Dar de ce ne-a luat pe noi, din cauza faptului ca suntem straini? De ce nu ii controleaza pe toti? Am vazut ca alti oameni nu au compostat bilete"
Aici nu prea avea dreptate fata, i-am spus ca toti am fost controlati, iar la partea cu compostatul, e un pic mai dificil, majoritatea neavand bilete de hartie, ci carduri cu sold sau cu abonamente.

Si vine bomba: "Dar nu am vazut nicaieri locul de unde sa cumparam bilete. Nici nu stim cum arata!"

Eh, aici ii dau dreptate.
Casutele care vand bilete RATB sunt destul de rare. Nu conteaza ca in centru sunt destule, dar nu sunt pe toate rutele, sau macar din 2 in 2 statii.
De la suprafata se poate incarca acel card si se poate folosi si la metrou, dar la metrou nu se pot lua bilete pentru suprafata.

In plus, afisajul casutelor de bilete este foarte inghesuit, nu scrie mare "bilete" ci scrie mare "RATB".

Si tot in plus, sunt scrise numai in limba romana, nu si intr-o limba de circulatie internationala, si aici vreau sa spun engleza 100%.

Daca te duci la casa de bilete sa ceri un bilet, vei avea surpriza sa nu ti se vanda, doarece intentia lor este sa vanda numai carduri electronice. Ba te si certi cu unele vanzatoare, care nu vor sa iti dea absolut ce le-ai spune.
Unele, mai amabile, iti incarca o suma pe card, dar nu mai mult de 2-3 lei. O explicatie nu exista, stiu doar ca cineva de incredere a asistat la aceasta situatie.
Dar daca esti din provincie, ce faci daca nu poti sa cumperi bilete de hartie?
De ce sa dai 10 sau 20RON pe o bucata de plastic pe care sa o folosesti doar atunci, in perioada vizitei tale in Bucale? Ce faci apoi cand pleci acasa si nu ai cheltuit toata suma, pui bine cardul, la loc sigur, ca poate ai sa il mai folosesti si peste 10 ani daca mai vizitezi Bucurestiul? Si daca atunci nu va mai exista acest sistem, ce faci cu banii pe care ii mai ai in credit?

Exista si posibilitatea sa iti vanda bilete sau abonamente sau orice altceva asemanator, in zile de greva ale transportatorilor si sa nu fi atentionat de acest lucru. Stai ca prostu' in statie si nu vine nimic. Si poate aia 2 lei erau ultimii bani cu care puteai sa ajungi acasa de la serviciu, piata, etc.

Sau te trezesti ca nu iti valideaza aparatul din autobuz/tramvai/troleibuz cardul, desi l-ai incarcat cu 5 minute inainte. Si sa mai ai surpriza sa vina si controlul atunci. "Nu exista dom'le, asta e electronic, trebuia sa il citeasca. Hai recunoaste ca nu l-ai compostat si da incoace banii de amenda!"

Iar alta data sa verifici cati banii mai ai credit si sa iti spuna "credit 0" (zero), desi il stiai incarcat.

Iar alta data sa verifici cati banii mai ai credit si sa iti spuna "credit 0" (zero), desi il stiai incarcat, sa te duci sa il validezi in alta masina si acolo sa mearga perfect.

Iar alta data sa verifici cati banii mai ai credit si sa iti spuna "credit 0" (zero), desi il stiai incarcat, sa te duci in alta masina sa il validezi si sa nu mearga nici acolo?
Si sa te intorci la cucoana care ti l-a incarcat, sau la alta, si sa afli ca exista posibilitatea zonei crepusculare de a-ti fi creat un alt portofel electronic pe acelasi card, intr-un alt folder, si banii tai sunt acolo, dar nu poti sa ii folosesti pentru ca aparatele de validare nu citesc mai multe portofele electronice de pe acelasi card, ci doar unul? Si ala, sa fie exact ala unde nu ai tu bani? Iar banii tai sa stea cuminte acolo si sa nu ii poti folosi?

Cine plateste transportul cu masina prietenilor sau taxiurile, cand se fac greve? Cum se returneaza acesti bani?

Cum transpiri ca un porc in miez de vara, deoarece cele 300 si peste de autobuze moderne de la Mercedes de cate 100.000E (o suta de mii de euro) fiecare nu are instalatie de aer conditionat?

Cum ploua in staiile de metrou?
Cum circula metroul cu usile de la vagoane deschise?
Cum nu exista semnal de telefonie mobila in galerii, in plin secol 21?

Si ar mai fi multe.
Din pacate, nu prea am putut agata ajuta gagica, toti au trebuit sa plateasca. Ba mai erau si in intarziere.

Rezumat: cum are RATB si Metrorex dreptate in absolut toate cazurile si cum cetateanul calator nu are decat obligatii si nu are drepturi.

P.S. Pana la introducerea sistemului nou de validare cu carduri, puteai calatori o zi intreaga cu dovada amenzii, pe orice mijloc de suprafata.
Dupa introducerea sistemului nou, nu puteai circula cu amenda decat o singura data, pana la capatul cursei mijlocului de transport respectiv. Asa ca puteai sa "strangi" mai multe amenzi intr-o zi.
Acum, vad ca se elibereaza niste carduri rosii pe care sunt inregistrate ceva credite speciale, astfel incat poti sa circuli iar o zi intreaga pe orice mijloc de suprafata, ori de cate ori vrei sau ai nevoie.

0 comments: