Schimbul de artisti dintre Centrul Cultural Palatele Brancovenesti Mogosoaia si Kulturamt Duesseldorf: bilant si perspective 2009-2010
Prezentarea programului si dezbatere publica au avut loc, vineri 10 iulie 2009, ora 19.00 la Galeria Point, str. Icoanei nr. 15
A prezentat Erwin Kessler, curatorul programului
Invitati: Doina Mandru - Director, Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia si Gili Mocanu - artist
In anul 2007 a fost lansat un program inedit pentru scena artistica romaneasca, un schimb de artisti intre Kulturamt Duesseldorf si Centrul Cultural Palatele Brancovenesti Mogosoaia. Pe parcursul a doua luni consecutive, un artist german din Duesseldorf a primit rezidenta la Palatul Mogosoaia, in timp ce un artist roman din Bucuresti a primit o rezidenta similara in complexul de ateliere Salzmannbau din Duesseldorf.
Primul artist din Duesseldorf rezident la Palatul Mogosoaia a fost Klara Adam (in perioada mai-iulie 2007). Primul artist din Bucuresti rezident la Duesseldorf a fost Dumitru Gorzo (octombrie-decembrie 2007). In anul 2008, artistul german in rezidenta la Palatul Mogosoaia a fost Sebastian Wickeroth (septembrie-noiembrie), iar artistul roman rezident la Duesseldorf a fost Ana Banica (septembrie-noiembrie). In 2009 perioada schimbului de artisti in rezidenta s-a suprapus din nou. Astfel, Gili Mocanu a lucrat si a expus la Duesseldorf in perioada mai-iunie, in timp ce rezidenta din Duesseldorf, artista Nadine Arbeiter a lucrat si a expus la Mogosoaia si la Bucuresti in aceeasi perioada. Expozitia sa, Translation Experiment, de la Atelier 35, este deschisa publicului si la ora actuala.
Proiectul-pivot din 2007, initiat de Kulturamt Duesseldorf, va continua pe mai departe ca un program consacrat al ambelor institutii. Recent, Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia a pus la punct un ansamblu rezidential pentru artisti invitati, un imobil dotat cu ateliere, spatii de cazare si spatii de expunere, care permite realizarea unui program mai amplu si mai ambitios de schimburi culturale, indeosebi artistice. In anul 2010, in functie de conjunctura economica, se preconizeaza extinderea acestui program, prin angrenarea in schimbul de artisti a cite doi artisti de fiecare parte, in doua perioade diferite ale anului.
Publicului de specialitate (artisti eligibili, galeristi, critici), i-au fost prezentate datele tehnice si administrative ale programului, reusitele si dificultatile acestuia, intentiile si asteptarile organizatorilor. Gili Mocanu a impartasit colegilor si viitorilor candidati din experienta sa ca artist in rezidenta la Duesseldorf. Au fost prezentate publicatii, fotografii si au fost proiectate imagini din expozitie.
Scopul acestei intilniri a fost o mai buna promovare a programului in rindurile artistilor eligibili si o acomodare a acestora cu exigentele rezidentelor in strainatate, cu cerintele si perspectivele pe care le presupun acestea.
0 comments:
Post a Comment