Wednesday, June 30, 2010

0 comments

Bienala de Gravură Máximo Ramos, Spania 2010


Asociaţia Experimental Project are plăcerea de a vă informa ca artistul vizual Ciprian Ciuclea este câştigatorul Marelui Premiu al celei de a 21-a ediţii a Bienalei de Gravură Máximo Ramos din Spania, cu seria de lucrari Noise Protection A. Celălalt câştigător al Marelui Premiu este artistul spaniol Santi Jiménez.

Seria de lucrări va rămâne în colecţia permanentă a Centrului Torrente Ballester.

Lucrările pot fi văzute în cadrul Bienalei Máximo Ramos în perioada 22 iulie - 3 octombrie 2010.
Puteti vedea lucrarile accesând: http://ciuclea.experimentalproject.ro

Detalii din presa spaniolă:
http://www.diariodeferrol.com/index.php/periodico-impreso/cgs/3383-noemi-coruna
http://culturagalega.org/noticia.php?id=17172

Pentru alte detalii puteţi contacta: office@experimentalproject.ro

Monday, June 28, 2010

0 comments

Fii responsabil pentru ceea ce faci

E un filmulet pe net, in care este redat mesajul "adevarat" de casuta vocala al unei scoli din Australia. Maroochidore, Queensland.
Scoala si profesorii sunt dati in judecata de catre parinti, pentru a obtine note de trecere pentru copii lor care au prea multe absente.

"rrrrriiiinnnnnnnngggg"
"hello, you have reached the automated answering service of your school."
"in order to assist you in connecting you to the right staff member, please listen to all the options before making a selection."
"to lie about why your child is absents press 1"
"to make excuses for why your child did not do his homework press 2"
"to complain about what we do press 3"
"to swear at staff members press 4"
"to ask why you didn't get information, that has already been enclosed in your newsletter and several fliers that have been mailed to you press 5"
"if you want us to raise your child press 6"
"if you want to reach out and touch, slap or hit someone press 7"
"to request another teacher, for the third time this year press 8"
"to complain about bus transportation press 9"
"to complain about school lunches press 0"
"if you realize this is the real world and your child must be accountable and responsible for his or her behavior, classwork and homework. and it's not the teachers fault for your child lacks of effort. please hang up and have a nice day."
"if you want this in another language move to a country that speaks it."
"thank you for your interest in public education."

Hmm, cred ca pana la urma spune totul.
Cred ca pana la urma asta e solutia prin care vom educa Romania.
Mesaje clare, simple si la obiect, in orice domeniu.

Apropo, ghilimelele de la cuvantul "adevarat" nu il neaga. Chiar este mesajul care se afla inregistrat pe caseta robotului telefonic.

0 comments

Bucuresti, capitala europeana

Azi dimineata, in tramvai, controlul RATB.
Cuminte ("") cum sunt, am bifat cardul de plastic imediat cum am urcat, asa ca nu a fost nicio problema.
In timp ce ma controla pe mine si pe un tip ce statea pe scaunul din fata mea, au urcat 3 persoane asiatice: doi baieti si o fata. Foarte draguta fata.

Cum tipul din fata mea nu avea bilet si incepuse faza de "negociere" ca stai ca n-am buletin, n-am bani, merg si eu o statie, da' de ce nu ai coborat ba daca nu aveai bilet, etc, etc, unul dintre controlori se uita la primul baiat dintre cei despre care vorbeam mai devreme.
Gata, zic, incepe distractia. Fiind straini, precis nu stiu care sunt regulile la noi, si cel mai important, trebuie sa aiba bani la ei.

Apoi, acelasi controlor se uita la al doilea baiat.
Sa vezi ca asta nu se prinde, zic eu in continuare.

Apoi si uita si la fata.
Hai ma, ce dracu, chiar asa lent esti?

De fapt, chiar erau un pic lenti, ca erau si ei tot 3, dar de la vreo 45 de ani in sus.

Si incepe.
Astia ai nostrii in romana, aia ai lor in ... "asiatica". Presupun coreana, dupa aspect, nu pareau chinezi si nici japonezi. E mai greu de diferentiat intre tailandezi, coreeni, vietnamezi si alte neamuri de felul asta, asa ca am presupus ca sunt coreeni.
Ca-mi placea gagica, si aia au fete frumusele.

In partea a doua a piesei de teatru, dialogul s-a purtat in romana si engleza.
"Biletul, sau banii" taica, "hai, cate 50 RON de fiecare".
"Va rog, chiar nimeni nu stie engleza?" Se parea ca nu.

Initial am stat cuminte, am sperat sa se aplaneze conflictul, nu prea aveau ce sa le faca, daca o tineau pe-a lor, dar din pacate nu a fost asa.
Tinerii nu au fost lasati sa coboare din tramvai si intrebarile si cererile erau adresate in continuare in limba romana.

Mai cu aratat bacnote drept model, mai cu aratat abtibildurile care spuneau cat este suprataxa, etc, pana cand don'soara a scos o hartie de 100RON din poseta, in cursul cautarii a celei de 50. Gata, atat le-a fost.
Tovarasii controlori deja puneau mana pe bancnote "ca sa le arate de care trebuie".

Am luat-o frumos pe domnisoara si i-am explicat despre ce e vorba.
Partea a treia a piesei de teatru s-a desfasurat in engleza cu don'soara si in romana cu controlorii. Eu eram translatorul.

A urmat intrebarea: "Dar de ce ne-a luat pe noi, din cauza faptului ca suntem straini? De ce nu ii controleaza pe toti? Am vazut ca alti oameni nu au compostat bilete"
Aici nu prea avea dreptate fata, i-am spus ca toti am fost controlati, iar la partea cu compostatul, e un pic mai dificil, majoritatea neavand bilete de hartie, ci carduri cu sold sau cu abonamente.

Si vine bomba: "Dar nu am vazut nicaieri locul de unde sa cumparam bilete. Nici nu stim cum arata!"

Eh, aici ii dau dreptate.
Casutele care vand bilete RATB sunt destul de rare. Nu conteaza ca in centru sunt destule, dar nu sunt pe toate rutele, sau macar din 2 in 2 statii.
De la suprafata se poate incarca acel card si se poate folosi si la metrou, dar la metrou nu se pot lua bilete pentru suprafata.

In plus, afisajul casutelor de bilete este foarte inghesuit, nu scrie mare "bilete" ci scrie mare "RATB".

Si tot in plus, sunt scrise numai in limba romana, nu si intr-o limba de circulatie internationala, si aici vreau sa spun engleza 100%.

Daca te duci la casa de bilete sa ceri un bilet, vei avea surpriza sa nu ti se vanda, doarece intentia lor este sa vanda numai carduri electronice. Ba te si certi cu unele vanzatoare, care nu vor sa iti dea absolut ce le-ai spune.
Unele, mai amabile, iti incarca o suma pe card, dar nu mai mult de 2-3 lei. O explicatie nu exista, stiu doar ca cineva de incredere a asistat la aceasta situatie.
Dar daca esti din provincie, ce faci daca nu poti sa cumperi bilete de hartie?
De ce sa dai 10 sau 20RON pe o bucata de plastic pe care sa o folosesti doar atunci, in perioada vizitei tale in Bucale? Ce faci apoi cand pleci acasa si nu ai cheltuit toata suma, pui bine cardul, la loc sigur, ca poate ai sa il mai folosesti si peste 10 ani daca mai vizitezi Bucurestiul? Si daca atunci nu va mai exista acest sistem, ce faci cu banii pe care ii mai ai in credit?

Exista si posibilitatea sa iti vanda bilete sau abonamente sau orice altceva asemanator, in zile de greva ale transportatorilor si sa nu fi atentionat de acest lucru. Stai ca prostu' in statie si nu vine nimic. Si poate aia 2 lei erau ultimii bani cu care puteai sa ajungi acasa de la serviciu, piata, etc.

Sau te trezesti ca nu iti valideaza aparatul din autobuz/tramvai/troleibuz cardul, desi l-ai incarcat cu 5 minute inainte. Si sa mai ai surpriza sa vina si controlul atunci. "Nu exista dom'le, asta e electronic, trebuia sa il citeasca. Hai recunoaste ca nu l-ai compostat si da incoace banii de amenda!"

Iar alta data sa verifici cati banii mai ai credit si sa iti spuna "credit 0" (zero), desi il stiai incarcat.

Iar alta data sa verifici cati banii mai ai credit si sa iti spuna "credit 0" (zero), desi il stiai incarcat, sa te duci sa il validezi in alta masina si acolo sa mearga perfect.

Iar alta data sa verifici cati banii mai ai credit si sa iti spuna "credit 0" (zero), desi il stiai incarcat, sa te duci in alta masina sa il validezi si sa nu mearga nici acolo?
Si sa te intorci la cucoana care ti l-a incarcat, sau la alta, si sa afli ca exista posibilitatea zonei crepusculare de a-ti fi creat un alt portofel electronic pe acelasi card, intr-un alt folder, si banii tai sunt acolo, dar nu poti sa ii folosesti pentru ca aparatele de validare nu citesc mai multe portofele electronice de pe acelasi card, ci doar unul? Si ala, sa fie exact ala unde nu ai tu bani? Iar banii tai sa stea cuminte acolo si sa nu ii poti folosi?

Cine plateste transportul cu masina prietenilor sau taxiurile, cand se fac greve? Cum se returneaza acesti bani?

Cum transpiri ca un porc in miez de vara, deoarece cele 300 si peste de autobuze moderne de la Mercedes de cate 100.000E (o suta de mii de euro) fiecare nu are instalatie de aer conditionat?

Cum ploua in staiile de metrou?
Cum circula metroul cu usile de la vagoane deschise?
Cum nu exista semnal de telefonie mobila in galerii, in plin secol 21?

Si ar mai fi multe.
Din pacate, nu prea am putut agata ajuta gagica, toti au trebuit sa plateasca. Ba mai erau si in intarziere.

Rezumat: cum are RATB si Metrorex dreptate in absolut toate cazurile si cum cetateanul calator nu are decat obligatii si nu are drepturi.

P.S. Pana la introducerea sistemului nou de validare cu carduri, puteai calatori o zi intreaga cu dovada amenzii, pe orice mijloc de suprafata.
Dupa introducerea sistemului nou, nu puteai circula cu amenda decat o singura data, pana la capatul cursei mijlocului de transport respectiv. Asa ca puteai sa "strangi" mai multe amenzi intr-o zi.
Acum, vad ca se elibereaza niste carduri rosii pe care sunt inregistrate ceva credite speciale, astfel incat poti sa circuli iar o zi intreaga pe orice mijloc de suprafata, ori de cate ori vrei sau ai nevoie.

Friday, June 25, 2010

0 comments

Despre marime

Aseara, pe la "End of Academia". Locatia mai ciudatica, pe Calea Mosilor, in spatele statiei de tranvai Sfantul Gheorghe de la Unirii.

Unul dintre televizoare era conectat la un netbook. Era afisata o fotografie panoramica.

Un vizitator avea si vreo 2 copii dupa el.
Iar unul dintre copii vede netbook-ul si intreaba:
-Tati, nu-i asa ca calculatoarele vechi erau asa mici?

Hmm, asta ma face sa ma gandesc: oare tot ce e mare e mai bun?
Deci, un calculator puternic trebuie sa fie cat mai mare.
Un televizor bengos, trebuie sa fie cat mai mare.

Intr-adevar, nu a avut nicio obiectie la televizorul de 80cm.

O sa imi cumpar si eu un breloc de Aston Martin, dar sa fie mare si de vreo 2 kile.

Tuesday, June 15, 2010

3 comments

Romania, TREZESTE-TE!

11 iunie 2010 a fost dedicata Noptii Albe a Galeriilor.
Cu aceasta ocazie, diverse galerii si artisti au incercat sa descreteasca fruntea romanului truditor, sa-i ofere o clipa de relaxare si confort.

Unii artisti au depasit spatiul galeriilor si au incercat sa se apropie de public prin diverse alte metode, de exemplu alegand o locatie destinata plimbarilor si relaxarii.

Una dintre aceste locatii a fost Parcul Carol, din Bucuresti.

Cu cateva ore inainte de deschiderea oficiala a evenimentului, cativa artisti trudeau la construirea instalatiei.
Cu cateva cuburi din materiale reciclate (tabla subtire provenita de la dozele metalice de bauturi alcoolice si non-alcoolice) si ceva figurine din polistiren, treaba a fost rezolvata la timp.


Iata opera completa.

Credeti cumva ca a rezistat pentru posteritate? Sau macar o luna de zile? Intemperiile naturale erau probabile, dar poate, ar fi rezistat.

Sau poate o saptamana?
Nici macar o zi?

Da, nici macar o zi!
Si asta, nu din cauza intemperiilor naturii.

Ceea ce vedeti in imaginile de mai jos este rezultatul subculturii, a telenovelelor, a fotbalului, gratarului, micului, bauturii si manelelor cu care a fost indobitocit poporul roman.

Ani de plimbat caini, sters copii la cur, construit vile, cules capsuni, spalat WC-uri prin Italia, Spania, Grecia si alte tari care au nevoie de mana de lucru ieftina.

Ani in care hainele romanesti au fost aruncate la gunoi si inlocuite cu bluze cu sclipici, geci cu maneci lungi si fara spate sau burta, geci cu puf la guler, blugi cu strasuri si brelocuri cu marci de masini vazute doar in poze.
Toate astea asezonate cu telefoane de peste 1000RON, tronand pe masa, langa berea de la terasa, dar continand doar 2 Euro pe cartela prepaid, si aia expirati. Completati pe mess de 5 ori pe zi cu "da si mie un euro, traiti-ar ma-ta".

Ani dupa are odraslele lor tipa, urla, vandalizeaza in vazul public fara ca parintii sa intervina deloc in educatia lor, sau pentru linistea celorlalti. Nesimtirea este la ea acasa, aici in Romania.

Pai ce, de asta ne-am dat viata la REVOLUTIE, sa nu avem libertatea de a face ORICE?
Asa gandeste acum romanul, intelegand prost conceptul de libertate.

Iata ce a mai ramas din instalatie, a doua zi.Sunt profund dezamagit. Nu cred ca tara asta va mai avea un viitor. Am ajuns de rasul Europei, lumii. Am ajuns babaul din poveste.

Imi e rusine ca sunt roman. Serios. Imi pare rau ca spun acest lucru, dar mi-e rusine.
Nu sunt student, elev, patron, batran. Sunt o simpla persoana, angajata, muncind pentru bani, reprezentand firma atat in tara cat si in afara, dar atunci cand sunt invitat sa vorbesc despre tara mea, amintirile despre bogatiile tarii, frumusetile naturii si ospitalitatii oamenilor sunt estompate.
Nu mai stiu ce sa spun. Nu stiu cu ce anume sa-mi reprezint nationalitatea.

Hai sictir, imputitilor din mijloacele de transport in comun, nesimtitilor din trafic, ignorantilor functionari care nu stiti ce inseamna cursorul ala clipitor, ne tineti in picioare in timp ce va chemati alti colegi ignoranti sa va ajute cu programul ala de contabilitate/facturare/baze de date care v-a fost implementat acum 10 ani si pentru care v-a fost platit cursul de operare, hartogarilor si birocratilor ce v-ati facut averi pe spinarile noastre.

Hai sictir voua, parintilor si copiilor vostri.
Muriti in spume!

Monday, June 14, 2010

0 comments

Kontra vs Tetris

0 comments

Queen Elizabeth II

Great Britain's Queen Elizabeth II is meeting ...

Thursday, June 10, 2010

0 comments

Comentariu raliu